Meme Kanseri Farkındalık Ayı Ekim 2017 Haber Özetlerimiz
Sağlık her şeyin üzerinde gelmekle beraber günümüz yaşam sürecinde maalesef sağlığımızı ihmal eder hale geldik. Genellikle daha bilinçli olmamız gereken yerde sağlığımızı ihmal ediyor ve ancak hastalandıktan sonra doktora gidiyoruz. Modern tıb bir çok hastalığı tedavi eder hale gelmiş olmakla beraber öncelikle yapmamız gereken sağlığımıza daha fazla dikkat etmek, sağlıklı yaşamak ve düzenli doktor kontrollerimizi ihmal etmemek. Günümüzün yaygın hastalığı “Kanser” sağlıklı yaşayarak, düzenli doktor kontrollerini yaptırarak insanların mücadeleyi kazanabileceği bir hastalık durumunda. özellikle kadınların korkulu rüyası “Meme Kanseri”
Birçok firma ve sağlık kuruluşu, modern tıbbın avantajlarını kullanarak başa çıkılabilir bir hastalık haline gelen “Meme Kanseri” hakkında kadınlarımızı bilinçlendirmek için çalışmalar yapmakta.
Bu konuyla ilgi olarak Ekim Ayı, Meme Kanseri Farkındalık Ayı olarak benimsenmiş durumda.
İlk haber bültenimiz Türk Kanser Derneği’nden: Türk Kanser Derneği Ekim ayında meme kanserine “DUR” diyor!
Dernek, daha önce meme kanserine yakalanmış ancak bu hastalığı yenme başarısını göstermiş kadınlardan oluşan “Kazananlar Kulübü” ile birlikte çalışmalar yapmakta. Çalışmalarda özellikle erken teşhis ve moral konuları ön plana çıkarılmakta.
Türk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Duruman‘ın 2 ekimde yapılmış toplantıda öne çıkardığı başlıklar şu şekilde:
- Günümüzde her sekiz kadından birine meme kanseri tanısı konuluyor,
- Meme kanseri, erken teşhis konulduğu takdirde, % 100 tedavi edilebiliyor,
- Yalnız düzenli kontrol yapılmak suretiyle “sıfırıncı evrede” teşhis edilebilip, tedavi imkanı bulunmakta,
- Anne ve kız çocuklarının bu hastalık hakkında bilinçlendirilmesi, kişinin kendi vücudunu tanıması çok önemli.
Yapılan çalışmalar neticesi meme kanserine bağlı ölümlerde % 10 gerileme sağlanmış. Bu oranın daha yüksek seviyelere getirilmesi için derneğin çalışmaları aralıksız devam etmekte.
Konuyla ilgili olarak İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Selin Kapan’a göre erken teşhis sayesinde ölüm oranı % 30 azalmakta.
Geçtiğimiz yıl yaklaşık on yedi bin kadına meme kanseri teşhisi konduğunu belirten Kapan, genetik faktörlerin bu hastalıktaki oranının % 7-9 arasında olduğunu belirtti.” Bu tür ailesel geçişte anne tarafında genç yaşta meme kanseri ile karşılaşılması veya erkekte bu hastalığa rastlanması sebepler arasında olabilir” diyen Kapan’a göre genel risk faktörleri şöyle açıklanabilir:
- ilk adet yaşının çok erken olması,
- menopoza giriş yaşının geç olması,
- otuz yaşından sonra yapılan ilk doğum,
- uzun süreli olarak doğum kontrol hapı kullanımı,
- menopoz sonrası uzun süreli olarak hormon ilacı kullanımı,
- özellikle menopoz sonrası aşırı yağlı beslenme ve kilo almak,
- ve tabii tüm hastalıkların tetikleyicileri olarak sigara ve aşırı alkol tüketimi.
Meme kanserinde tedavi de ilk basamak kişinin kendi vücudunu tanıması ve buna bağlı olarak kendi kendine muayenedir. Kapan, hastalığın en çok görülen belirtisinin, memede ağrısız ancak zamanla büyüyen bir kitlenin fark edilmesi olduğunu açıklamakta. Yapılan araştırmalara göre, 20-40 yaş arası 2 yılda bir, 40 yaş sonrası yılda bir meme muayenesi ile meme kanserine bağlı ölümlerde yüzde 30 azalma olduğu saptanmıştır. Hastalık teşhis edildikten sonra yaklaşık altı sürecek bir tedavi süreci yaşanmakta. Bundan sonra hasta iki yıl boyunca üç ayda bir, sonrasında beş yıla kadar altı ayda bir yapılacak kontrollerle takip edilmektedir.
Meme Kanseri Farkındalık Ayı Ekim 2017
- Konuyla ilgili basın bülten ve tanıtım yazılarınızın burada yayımlanmasını ister misiniz? İletişim:info@somutmedya.com
Meme sağlığıyla alakalı olarak toplumu bilinçlendirmek için çalışmalarda bulunan Meme Sağlığı Derneği (MEMEDER), 8-9 Ekim 2017 tarihlerinde Çırağan Palace Kempinski İstanbul’un ev sahipliğinde Pembe Festival’i düzenledi.
MEMEDER Başkanı Ülkü Büyükgönenç, daha önce bu hastalığı yaşamış ve yenmiş bir kişi olarak kadınlar arasında meme kanseri farkındalığının artması için on yıldır çalıştıklarını belirtti. MEMEDER Onursal Başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen ise meme kanseri sıklığının son yirmi yılda 2,5 kat artış gösterdiğini belirterek özellikle “batı tarzı yaşantı” içindeki kadınlarda bu hastalığın daha sık görüldüğünü kaydetti. Çalışan batılı kadın daha geç evlenmekte, geç ve az çocuk yapmakta, az emzirmesi, menopoza geç girmekte.
Prof. Dr. Vahit Özmen’e göre kadınların kendi kendilerine ayda bir kez muayene yapmaları, özellikle kırk yaşından sonra yıllık klinik muayenelerini aksatmamaları gerekmektedir. Eğer ailede bu tür hikayeler varsa özel tarama programına katılması ve her gün düzenli egzersiz yaparak aşırı kilodan uzak durmaları gerekmektedir. Tabii sebze ve meyveyi mevsiminde tüketerek sigara ve alkolden uzak durmak gerekmektedir.
Firmaların Meme Kanseri Farkındalık Ayı Projeleri ise kadınların bilinçlendirilmesine yönelik olarak hızla devam etmekte.
P&G’nin saç bakım kategorisinde dünya lideri markası Pantene, Migros ve Memeder ile birlikte #BirlikteDahaGüçlüyüz projesini görülen ilgi üzerine temmuz ortasına kadar devam ettirecek.
Proje kapsamında pembe kurdele etiketlerle Migros mağazalarında satılan Pantene ürünleri satışından elde edilen gelirin bir kısmı Memeder’e bağışlanacak. Böylece derneğin kadınların meme kanseri hakkında bilinçlendirilmesi çalışmalarına katkı sağlanmış olacak. Kampanyanın son etabında ise sınırlı sayıda özel olarak üretilmiş Pantene paketleri de yine aynı kapsamda satışa sunulmuş olacak.
#BirlikteDahaGüçlüyüz projesiyle bugüne kadar beş milyon kadında farkındalık yaratılırken, beş yüz bin kişiye de eğitici içerik ulaştırıldığı açıklandı. #BirlikteDahaGüçlüyüz projesinin sözcüsü Bergüzar Korel ise, daha önce bu hastalığa yakalanmış ancak onu yenme başarısını gösteren kadınların fotoğraflarından oluşan bir sergi açtı. Proje kapsamında meme kanseri ile mücadelede erken teşhisin önemine ve kendi kendine muayenenin önemine dikkat çekti.
Meme Kanseri Farkındalık Ayı Ekim 2017
Dünyanın ünlü kozmetik markalarından AVON ise Meme Kanseri Farkındalık Ayı çalışmalarına “Biz bu mücadeleyi kafaya taktık” sloganıyla destek vermekte.
Meme Kanseri ile Mücadele Projesi’ni yirmi yıldır sürdüren AVON, kadınları pembe peruk ve saç aksesuarları ile konuya dikkat göstermeye davet ediyor. Meme Kanseri ile Mücadele Projesi’ni 1996 yılından bu yana sürdüren firma, bu sürede çalışmaları neticesi dört milyon lira fon toplamış, on binden fazla kadına ücretsiz mamografi taraması yaptırarak, bin iki yüz kişiye ek teşhis olanağı sağlamış. Bunun yanı sıra düzenlediği defile, sergi ve yürüyüşlerle meme kanserine yönelik olarak kadınlar arasında farkındalık yaratılmasına katkıda bulunmuş.
Meme Kanseri Farkındalık Ayı olan Ekim 2017 itibariyle #kafayataktık hastag ve“Meme Kanseri ile Mücadeleyi Kafaya Taktık” sloganına eşlik edecek pembe peruk ve saç aksesuarlarıyla konuya dikkat çekilmesini sağlayacak gündem oluşturulması çalışmalarında bulunulacak. AVM etkinlikleri, ünlü işbirlikleri, kadınlara ücretsiz mamografi fırsatları, sürpriz açık hava etkinlikleri projeyi destekleyecek etkinlikler arasında.